25 februarie 2011

Proaspat absolvent pe piata muncii?




Ai terminat facultatea sau colegiul si te afli in cautarea unui loc de munca? Te intrebi ce cauta lumea corporativa la tine? Esti pregatit sa te valorifici pe piata muncii si sa faci fata presiunii tuturor asteptarilor? In general, tinerii nu sunt pregatiti. Le lipseste instinctul si scanteia ceruta de lumea corporativa, iar atitudinea lor nu este tocmai potrivita. Cine este de vina - candidatul sau institutia? Iata o lista cu asteptarile minime solicitate de lumea corporativa, de la proaspetii absolventi, si cum ar trebui sa te pregatesti in aceasta ipostaza pentru a face fata realitatii.
Asteptarile minime pentru candidati:

1.Cunoasterea domeniului - Este constientizat faptul ca absolventul este „crud" si „proaspat" si ca nu poseda nici un fel de experienta de munca. Astfel, nimeni nu iti va pune intrebari legate de munca sau experienta, insa este obligatoriu sa ai cunostiinte vaste despre domeniul, proiectele si sarcinile pe care le-ai studiat. Trebuie sa existe un motiv pentru orice informatie pe care ai mentionat-o in profilul tau.






2.Atitudinea potrivita - Constiinciozitatea nu mai reprezinta un criteriu important de selectie. Tine minte ca nu aplici la un post de muncitor intr-o fabrica. Pasiunea, etuziasmul, energia, disciplina, increderea, zelul, sinceritatea si onestitatea sunt printre trasaturile pe care orice corporatist le cauta, iar aceste caracteristici individuale trebuie sa fie vizibile si demonstrative.






3.Cunostiinte despre industrie/companie - Daca te pregatesti pentru un interviu, cu siguranta ti s-a acordat suficient timp pentru a cauta informatii despre companie sau industrie. Trebuie sa analizezi in ce masura profilul si aptitudinile tale se potrivesc postului vizat. Acest lucru demonstreaza seriozitatea si nivelul tau de interes de a face parte din compania la care ai aplicat. Daca aplici la mai multe posturi in mai multe companii este indicat sa pregatesti cel putin o lista cu companiile la care ai aplicat, impreuna cu posturile disponibile in cadrul lor si sa iti petreci mai mult timp cautand informati despre ele.






4.Claritatea in gandire - Sarcina ta este sa gasesti postul potrivit pentru tine, nu invers. Astfel, trebuie sa-ti petreci timpul evaluandu-ti punctele forte si slabiciunile. Ar trebui sa stii ce iti doresti de la viata si pana unde esti dispus sa mergi pentru a obtine ce vrei. Cand ii spui intervievatorului ca esti deschis la orice fel de job, ajungi doar sa-l iriti. Trebuie sa fii increzator in raspunsurile tale.






5.Abordarea logica - Raspunsurile tale trebuie sa fie corecte, logice si sensibile. De exemplu, un imprumut financiar pentru finalizarea studiilor sau faptul ca trebuie sa-ti sustii familia nu sunt motive suficiente pentru obtinerea unui pachet salarial mare, daca nu il meriti. In mod similar, faptul ca ai putina experienta, nu te califica la un post pentru care nu esti suficient de calificat.














Pregatirea proaspetilor absolventi pentru un interviu impresionant:














1.Auto-evaluarea - Nimeni nu te poate intelege mai bine decat tu insuti. Trebuie sa fii constient atat de punctele tale forte, cat si de cele slabe, precum si de limitari. Doar pentru ca X poate sa indeplineasca o anumita sarcina nu inseamna ca si tu poti face la fel. Trebuie sa ai o idee despre ceea ce iti doresti de la viata si ceea ce esti pregatit sa sacrifici in acest scop.






2.Citirea profilului - Trebuie sa-ti citesti si sa-ti recitesti profilul inainte de a intra intr-o sala de interviu. Trebuie sa ai raspunsuri la orice intrebari ce ar putea sa apara din profilul tau, inclusiv despre experienta, proiecte, sarcini, aptitudini sau alte trasaturi personale pe care le-ai mentionat. Interviul tau va fi bazat pe continutul profilului tau si a raspunsurilor tale pe parcursul interviului.






3.Informarea, ignoranta sau aroganta - Persoana care sta fata in fata cu tine poseda cu siguranta mai multe cunostiinte si informatii decat tine, asa ca incearca sa fii cat de onest si sincer posibil in raspunsurile tale. Orice gest de stupiditate sau aroganta din partea ta te va costa oferta de job.






4.Pozitionarea - Pentru a sublinia domeniul sau tehnologia in care te-ai specializat, este necesar sa te pozitionezi. Trebuie sa fii capabil sa-ti convingi intervievatorul ca esti mai bun decat ceilalti candidati. Ce calitati ai tu care te diferentiaza de altii? Care este punctul tau unic de vanzare? Trebuie sa fii pregatit sa raspunzi la toate aceste intrebari si multe altele.






5.Disciplina, punctualitatea si rabdarea - Cum ii raspunzi recrutorului? Scenariul, tonul, continutul email-ului sau scrisorii de intentie, sosirea la locul interviului, activitatile in care te angajezi cat timp astepti, sunt toti factori care te pot ajuta sau nu, in obtinerea primei mari sanse. De exemplu, daca in ziua interviului tau suni intervievatorul sa-i spui ca nu vei putea participa la interviu la ora data, din motivul x, y, z , iti va minimiza total sansele.






6.Intrebarile potrivite - Intrebarile pe care le pui iti decid si ele soarta. In majoritatea timpului aceste intrebari se asteapta sa fie legate de postul propus, incercarile si asteptarile organizatiei din partea ta, etc. Cu toate acestea, intrebarile pe care candidatii le pun de obicei au legatura cu orarul, zilele libere, vacantele, beneficiile si salarizarea, si astfel, acestia se descalifica singuri din procesul de selectie.






7.Profesionalismul - Cand te decizi sa faci primii pasi din viata ta adolescentina academica spre lumea corporativa si viata profesionala, trebuie sa fii capabil sa faci diferenta intre viata ta profesionala si cea personala. De exemplu, toate cunostiintele tale si prietenii tai s-ar putea sa nu obtina un loc de munca in acelasi oras sau in cadrul aceleiasi companii sau in acelasi domeniu ca si tine, pentru ca nu poseda aceleasi abilitati ca si tine. Asa ca, poti opta pentru a nu te alatura unei companii din motive pur personale. Viata corporatista este diferita de zilele din facultate si astfel, trebuie sa fii pregatit de cateva surprize socante si in acelasi timp sa fii dispus si pregatit sa te adaptezi. Primele 6 luni vor fi critice si acestea iti vor decide adaptibilitatea, vointa si abilitatea de a invata si a face fata presiunii.














Concluzii














Responsabilitatea pregatirii candidatilor pentru lumea corporativa ii revine instituiei, prin diversele programe de dezvoltare. Studentii trbeuie sa identifice ce isi doresc cu adevarat de la viata, intrucat nimeni altcineva nu este constient de punctele lor forte, limitarile, cultura si valorile pe care le poseda. Cu toate acestea, nici una dintre aceste lucruri nu se intampla si astfel, multe persoane care sunt calificate nu pot sa fie angajate. Companiile cheltuie multe resurse si timp pentru a pregati aceste persoane pentru cultura si industria lor, insa in acelasi timp, pierd acesti angajati datorita nesigurantei si confuziei lor precum si datorita abordarii fragile. Este important ca acesti noi copii de pe piata muncii sa lucreze la atitudinea lor, intrucat este spre binele si beneficiul lor.






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Si-au exprimat parerea