5 august 2010

Cum sa slabim sanatos( sfaturi de la un nutritionist)!

Daca ai decis ca este timpul sa slabesti sau sa inveti sa mananci sanatos, cu siguranta ai nevoie de sfaturile unui nutritionist. Medicul nutritionist este persoana in masura sa te invete care sunt principiile unei alimentatii echilibrate.
Pentru cei care nu cunosc foarte bine conceptul de „alimentatie echilibrata”, ajutorul unui nutritionist devine foarte pretios. Mai mult decat atat, intr-o dieta de slabire, sustinerea si sprijinul celor din jur este foarte important, cu atat cu cat ajutorul vine din partea unui specialist in alimentatie.
Pentru a veni in ajutor tututor celor care vor sa slabeasca sanatos am cerut ajutorul unui specialist in nutritie, dr Serban Damian nutritionist sportiv acreditat de catre Comitetul Olimpic International, care a oferit raspunsuri in cadrul unei emisiuni online tuturor celor interesati de tema „Cum sa slabim sanatos”.
Iata in continuare cateva dintre raspunsurile medicului nutritionist Serban Damian la intrebarile participantilor la emisiune.

Cum recomandati sa slabim?

 
Este o intrebare al carui raspuns ar putea fi curpins intr-un tratat de nutritie foarte voluminos. Pe scurt, scaderea in greutate trebuie sa fie intr-un ritm fiziologic moderat, dupa principii medicale, pentru a proteja masa musculara si pentru a scadea din tesutul adipos, dar mai ales printr-o metoda care sa permita mentinerea noii greutati pe termen lung.
Din pacate, marea problema a celor care slabesc este ca in decurs de cateva luni sau chiar ani, isi recapata greutatea dinainte de a slabi. Studiile au aratat practic ca recaderea, revenirea la greutatea excesiva, apare la mai mult de 70% dintre cei care au tinut o cura de slabire.

De ce unele persoane se ingrasa mai usor, iar altele mai greu?

 
Este vorba de un complex de factori pe care nici stiinta nu a reusit sa-i elucideze complet; este vorba de profilul hormonal, de mediul in care persoana respectiva traieste, de alimentatia pe care o adopta, de stilul de viata, de nivelul de activitate fizica; toate acestea concura la un anumit profil metabolic, care in final se traduce printr-un ritm mai lent sau mai rapid al cresterii in greutate.
Pe de alta parte, este vorba si de mostenirea genetica. Daca persoana in cauza provine dintr-o linie materna, paterna sau chiar mixta de persoane cu predispozitie la ingrasare sau chiar la obezitate, sansele de a deveni o persoana obeza sunt mai mari pentru ca potrivit studiilor de specialitate s-a aratat ca acest lucru se gaseste inscris in genele persoanei respective. Deci, predispozitia persoanei respective catre un strat adipos mai dezvoltat se mosteneste.
Insa, nu este un lucru pe care nu-l putem influenta printr-un stil de viata impus.

Ce parere aveti despre dieta disociata?

 
Dieta disociata este o dieta de slabire eficienta, multe persoane au slabit prin aceasta metoda, insa are o mare hiba: partea de mentinere, propriu-zis ce se intampla dupa ce ai tinut acea dieta si ai slabit 10 – 15 kg, si momentul in care va trebui sa revii la o alimentatie normala, atunci cand mananci asociat. In acel moment persoana nu stie ce sa faca si asociaza alimentele dupa bunul plac, mananca in exces si ajunge la o greutate excesiva din nou.
Din punctul meu de vedere, dieta disociata nu este o solutie pe care sa o adoptam.

Cat de eficiente sunt pastilele de slabit?

 
In momentul de fata, trebuie sa facem o departajare intre medicamente si suplimentele nutritive. Medicamentele nu sunt prea bine reprezentate, pentru ca nu exista pe piata romaneasca prea multe medicamente pentru scaderea in greutate.
Daca vorbim de suplimentele nutritive, gen capsula de slabit, pilula de slabit, acestea nu ar trebui folosite pentru ca de cele mai multe ori contin substante care pun in pericol sanatatea, atunci cand sunt folosite pe termen lung sau in doze prea mari.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Si-au exprimat parerea