1 mai 2011

Caloriile negative


Cand tinem dieta, toti avem tendinta de a reduce cat mai mult numarul caloriilor consumate din dorinta de a slabi cat mai repede. Nu este insa cea mai buna strategie, fiindca unele alimente, in ciuda aportului de calorii, accelereaza slabirea. Da, ai citit bine! Acestea sunt alimentele cu asa-zisele “calorii negative” – cele care, paradoxal, nu ingrasa, ci slabesc. Descopera-le mai jos:






Legume






Ceapa, fasolea verde, varza, sfecla, morcovii, telina, castravetii, spanacul, conopida, dovleceii, ardeiul iute, sparanghelul, andivele, ridichea neagra si cea de luna, broccoli – iata legumele care lupta cu grasimea, ajutandu-te sa slabesti mai usor. In sezonul cald gasesti din belsug legume proaspete, asa ca profita la maxim de beneficiile lor. Au 90% apa, putine proteine si carbohidrati; in schimb, abunda in vitamine si minerale esentiale pentru buna functionare a organismului si au numai 25-120 calorii/100 g.


Nu este insa cazul sa exagerezi. Nutritionistii recomanda ca legumele sa fie consumate cu moderatie – ca orice alt aliment, de altfel. Astfel, acestea trebuie sa reprezinte 25% din alimentatia ta zilnica. Noi te sfatuim sa le consumi proaspete, in salate sau ca garnitura la felul principal.






Fructe






Calorii negative contin merele, capsunile, zmeura, afinele, portocalele, lamaia, ananasul, fructele de mango si grapefruitul. Le poti consuma dimineata sau intre mese, ca atare sau sub forma de salate, sucuri ori cocktail-uri fara alcool. Pe langa efectele benefice asupra siluetei tale, iti asigura si portia zilnica de energie. Apropo, stii ca o limonada concentrata este chiar mai revigoranta decat o cafea?






Condimente






Cimbru, usturoi, patrunjel, marar, busuioc, menta, cuisoare, tarhon sau salvie – toate contin calorii negative. Desi sunt folosite in alimentatie in cantitati mici, condimentele au un rol important in dublu sens: pe de-o parte, dau savoare mancarurilor, iar pe de alta stimuleaza metabolismul asemenea unor catalizatori. Sfatul nostru: renunta la prafurile sau cuburile concentrate pline de E-uri si inlocuieste-le cu diverse condimente – sunt atatea de descoperit, trebuie doar sa le incerci! Vei gati si vei manca mult mai sanatos si mai gustos, fara griji pentru silueta.






Dupa cum vezi, alimentele bogate in calorii negative sunt la indemana oricui. Chiar daca iti par banale, daca le incluzi in mod echilibrat in alimentatia ta zilnica, vei vedea ca si efectele vor aparea. Noi suntem siguri, mai ramane sa te convingi si tu Pofta buna si spor la slabit!






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Si-au exprimat parerea