7 mai 2011

Cum sa-ti faci CV-ul ca sa pleci la sigur in strainatate. Ponturi pentru a fi angajat “afara”



Sute de mii de romani si-au incercat norocul in ultimul an la selectiile pentru locuri de munca in strainatate, dar putini dintre ei au ajuns sa se si angajeze. Si chiar daca posturile oferite nu au cerinte speciale, angajatorii tin cont, in primul rand, de felul in care este construit CV-ul si de informatiile pe care acesta le contine. Incont.ro iti prezinta mai jos care sunt cele mai importante informatii pe care trebuie sa le contina CV-ul tau, pentru a fi sigur ca vei fi angajat.

Cele mai importante informatii pe care angajatorii straini le cauta in CV-urile aplicantilor sunt, in egala masura, cele despre limbile straine cunoscute si despre studiile de calificare si certificatele obniute.



Potrivit recrutorilor profesionisti, chestionati de portalul de recrutare Tjobs.ro, cunoasterea unei limbi straine este atuul cel mai important pentru persoana care doreste sa munceasca ain strainatate.



Cei mai avantajati sunt cei care stiu limba engleza, aceasta fiind o cerinta in cazul a peste 40% din angajatori, in timp ce limba germana este ceruta in cazul a 17% din locurile de munca oferite pentru romani in strainatate.



Peste 11% dintre angajatorii straini vor ca romanii sa cunoasca si limba italiana, iar 7,5%, limba spaniola.



Orice informatii suplimentare pe care aplicantii le mentioneaza in CV-ul lor sunt intotdeauna citite de recrutori. Ba mai mult, sunt importante pentru cei din urma, intrucat pe trei sferturi dintre ei ii ajuta sa isi formeze o prima impresie vizavi de candidati.



Pentru restul, informatiile extra sunt plusul care ii ajuta sa se decida atunci cand este vorba de posturi complexe.



Informatiile extra, pentru lipsa carora recrutorii profesionisti depuncteaza candidatii, sunt cele legate de specificitatile postului, respectiv permisul de conducere si cunostintele de operare calculator.



Mai mult, majoritatea dintre recrutorii intervievati au subliniat faptul ca este foarte important ca orice candidat sa aiba un CV complet, cu rubrica “Alte informatii” completata cu toate detaliile care l-ar putea ajuta pe candidat sa castige jobul dorit (de exemplu, certificarile si calificarile obtinute de-a lungul timpului, competentele si abilitatile extra meseriei sale, alte limbi straine vorbite, hobbyuri aparte).



Nu in ultimul rand, personalitatea aplicantului poate face toata diferenta pentru 74% dintre agentiile de recrutare participante la sondajul online.





Cum te angajezi dupa un an de somaj! Ponturi sa-i impresionezi pe angajatori!





Jumatate din romani trimit CV-uri, desi jobul nu li se potriveste



De partea cealalta, si candidatii sunt atenti la anumite detalii atunci cand isi aleg un job in strainatate. In primul rand ii intereseaza postul propus, apoi domeniul de activitate in care este oferit postul si abia la urma se ii intereseaza si tara in care se face angajarea.



Mai mult de jumatate dintre candidati sunt interesati, intr-un anunt de angajare, de descrierea sarcinilor legate de postul scos la concurs, 20%, de program, si peste 15%, de mediul de lucru.



Cu toate acestea, jumatate dintre cei care vor sa se angajeze in strainatate recunoaste ca aplica chiar si la joburile care nu li se potrivesc, fie in speranta ca vor fi chemati totusi la interviu, fie pentru ca se gandesc la faptul ca recrutorul le va pastra CV-ul in baza de date, in eventualitatea aparitiei unui job potrivit.



Potrivit Tjobs, care reuneste oferta de locuri de munca in strainatate, tara din care vin cele mai multe joburi pentru romani este Grecia, unde se pot angaja aproape 7.000 de romani. Peste 4.600 de posturi sunt disponibile in Marea Britanie, in timp ce Germania ofera peste 2.000 de locuri de munca.



Majoritatea joburilor oferite sunt in tari europene, dar cei interesati isi pot gasi un loc de munca si in Statele Unite, Insulele Caraibe sau pe vasele de croaziera, precum si in Orientul Mijlociu, in tari precum Dubai, Qatar sau Kuweit.






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Si-au exprimat parerea