22 martie 2011

Psihoterapie


Cum a scapat de atacurile de panica



Printre cele mai dese probleme ce ii imping pe clujeni spre terapie se afla panica. “O alta situatie care ar merita povestita este aceea a unei cliente care suferea de atacuri de panica repetate, de mai multe ori pe zi, pe fondul unei stari anxioase, care se manifesta si prin simptome somatice, cel mai frecvent migrene insotite de greturi. In acest caz am invatat in primul rand persoana o tehnica de respiratie abdominala, pentru ca, de multe ori, persoanele care se panicheaza respira superficial si des in timpul crizelor. Clienta era constienta de provenienta crizelor si nu le punea pe seama altor tulburari medicale, insa nu le putea controla. Am folosit apoi doua proceduri in paralel: hipnoza (si auto-hipnoza) si identificarea gandurilor din timpul crizelor care declansau sau accentuau starile (de exemplu „iarasi se intampla, nu pot suporta starile acestea, sunt groaznice”) si inlocuirea lor cu altele care aveau un efect contrar, de calmare (de exemplu „ce mi se intampla este foarte neplacut, foarte dificil de tolerat, dar nu groaznic; pot sa fac fata, pot suporta, chiar daca nu imi plac deloc starile acestea”). Apoi, am exersat impreuna declansarea acestor stari in timpul sedintei si aplicarea celor doua tehnici de mai sus chiar in momentul crizelor. Astfel, pe percursul a 4-5 intalniri, persoana si-a redus foarte mult atacurile de panica, de la mai multe pe zi, la unul pe saptamana, iar apoi nu au mai aparut”, a explicat Gherman.



Cat costa o sedinta la psiholog



In momentul in care apare posibilitatea unor vizite la psiholog clientii se lovesc si de problema banilor. Pentru multi acest lucru reprezinta scuza perfecta de a refuza o consulatie.



“O parte dintre clienti se opresc pur si simplu la costul unei sedinte. Intrebarile privind pretul sau numarul de sedinte necesare sunt primele cu care clientii intra in cabinet. De cele mai multe ori nu se poate da un raspuns deoarece pacientul trebuie evaluat si, in functie de rezultat, se urmeaza o anumita directie”, a spus psihologul Diana Toma.



Preturile pentru o sedinta la un cabinet privat variaza intre 80 si 120 de lei, in functie de fiecare pacient.



Alexandra Groza

Foto: depressionam.com



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Si-au exprimat parerea