9 iunie 2011

8 Sfaturi ca sa nu te imbolnavesti cu E. Coli


 
E. Coli (Escherichia Coli) este o bacterie care traieste in mod normal in organismul nostru, la nivel intestinal, participand la procesele digestive si avand roluri pozitive in mentinerea sanatatii.


8 Sfaturi ca sa nu te imbolnavesti cu E. ColiExista insa tulpini de E. Coli care pot da afectiuni importante cu manifestari agresive. Asa se intampla in zilele noastre, cand am aflat deja de epidemia de E. Coli enterohemoragica, bacterie care a facut mai multe victime in randul populatiei.


Tot timpul suntem expusi toxiinfectiilor alimentare, nu doar cu E.Coli enterohemoragica, dar si cu alte microorganisme care ne pot afecta sanatatea. Sunt cateva masuri simple pe care fiecare dintre dumneavoastra le poate urma pentru a preveni intoxicatia cu E. Coli enterohemoragica, dar si cu alte microoganisme ce provin din alimente.


Cum se manifesta infectia cu E. Coli enterohemoragica?


Aceasta infectie are o simptomatologie agresiva si se manifesta prin:

- Diaree abundenta, apoasa, chiar cu sange proaspat. Sangele se poate evidentia si ca striuri sanguinolente – fire subtiri rosii.
- Febra;
- Greata si voma;
- Crampe abdominale severe, care grabesc tranzitul abdominal, ducand la diaree;
- Sindromul hemolitic uremic (SHU) – care reprezinta de fapt cea mai grava complicatie a infectiei cu E. Coli enterohemoragica, sindrom care poate duce la deces si care se trateaza in centre medicale de specialitate.

Daca observati oricare din aceste simptome, prezentativa de urgenta la camera de garda la gastroenterologie.

Este important sa stiti ca E. Coli enterohemoragica se poate transmite de la om la om, pe cale orala sau prin antingerea pesoanei contaminate care nu si-a curatat mainile dupa utilizarea toaletei (se transmite si fecal). Se recomanda sa evitati atingerile in comunicarea cu alte persoane si sa va spalati intotdeauna mainile inainte de a manca, inainte de a introduce orice aliment in gura, chiar si o guma de mestecat.

8 Sfaturi ca sa nu te imbolnavesti cu E. Coli



8 Sfaturi ca sa nu te imbolnavesti cu E. ColiOrganizatia Mondiala de Sanatate (OMS), dar si specialistii Autoritatii Nationale Sanitare si pentru Siguranta Alimentelor recomanda masuri de protectie in privinta infectiei cu E. Coli enterohemoragica:





Spalati-va pe maini des, cu apa si sapun, ori de cate ori aveti ocazia. Dupa orice iesire si revenire acasa ori la locul de munca spalati-va pe maini. Curatati-va mainile inainte de a introduce in gura orice aliment, chiar si o bomboana. Spalati-va pe maini inainte de a manca, inainte si dupa schimbarea scutecelor, inainte si dupa utilizarea toaletei, inainte si dupa prepararea mancarii, dupa atingerea animalelor sau a obiectelor acestora.
- Evitati atingerile cu persoanele din jur, saluturile cu mana sau prin pupat, in speial daca acestia prezinta semne de boala.
- Spalati sub jet puternic de apa rece alimentele, in special legumele, fructele, carnea;
- Spalati ustensilele si vasele in care ati pus carne cruda dupa fiecare utilizare. Nu folositi ustensilele necuratate pentru taierea legumelor in salata, a branzei, nici macar tocatorul fara a-l curata inainte.
- Carnea, dar si resul alimentelor trebuie bine preparate termic! Nu consumati friptura “in sange”, ci mai degraba usor crocanta.
- Depozitati separat carnea cruda de restul alimentelor: legume, fructe, mai ales oua! Carnea trebuie bine impachetata inainte de a fi depozitata.
- Fierbeti intotdeauna laptele inainte de a-l utiliza, chiar si pentru a face prajituri.
- Persoanele bolnave, cu infectii acute, mai ales digestive, dar si cele cu infectii la maini (panaritiu de exemplu) trebuie sa evite prepararea hranei.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Si-au exprimat parerea