5 martie 2011

Catina, planta minune


Este un abust fructifer cunoscut ca facand parte din flora spontana a Romaniei, care se utilizeaza deopotriva in industria alimentara, in silvicultura, in farmacie, cosmetica  dar si ca planta ornamentala. Fructele, cu un gust acrişor-astringent se recoltează din a doua jumătate a lunii august pînă spre jumătatea lunii octombrie.


Există un cuvânt care caracterizează cel mai bine cătina: antioxidant! Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Betacarotenul – necesar ochilor se găseşte în cătina albă din belşug, (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov) iar prin vitamina E, numită şi “a tinereţii”, cătina albă este implicată în cele mai importante procese de regenerare din organism. Mai regasim celuloza, microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, etc. Efectele benefice ale acestei plante sunt cunoscute inca din antichitate, iar in prezent, de la catina se obtin urmatoarele produse: ceaiuri din fructe, muguri, frunze si chiar scoarta, siropuri de fructe, ulei de fructe. Acesta din urma este si cel mai valoros din punct de vedere medical.


Utilizari :


Fructele se păstrează cel mai bine în miere de albine. Se consumă atît cît suportă fiecare. Tot secretul este sfărîmarea între dinţi şi mestecarea seminţei din fruct, aceasta fiind, de fapt, adevăratul depozit de vitamine. Cei care preferă un somn liniştit, este bine să consume fructe de cătină numai în prima parte a zilei, consumul lor către seară dînd un efect mai puternic decît cel al cafelei.


Prin prelucarea fructelor in industria alimentara se obtin produse foarte apreciate cum ar fi suc, nectar, sirop, gem, jeleu, dulceturi, peltea, lichioruri, diverse bauturi alcoolice – nu sînt atît de bogate în vitamine precum fructul în sine !


Prin prelucrari in laboratoarele farmaceutice din catina se obtin tratamente extraordinare pentru tratarea: depresiilor, bolii Parkinson, tumorilor, adenoamelor si leucemiei.


Uleiul de catina este utilizat in tratamentul unor afectiuni precum: ulcerul gastric si duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afectiunile neuroendocrinologice, circulatorii, hepatice. Are o actiune reconfortanta, chiar cu efecte usor narcotice. De asemenea se mai foloseste in alcoolism, anemii, astenie si stres. Cu catina se mai trateaza afectiunile oftalmologice, coronariene, hipertensiunea arteriala si gingivitele.


 Mugurii de catina au efect afrodisiac, stimulează apetitul sexual, combat infertilitatea atît la femei cît şi la bărbaţi, fiind considerate de către cei ştiutori o adevărată viagra naturală românească.


Produse din cătină au fost utilizate si în alimentaţia cosmonauţilor, datorită efectului energizant şi echilibrant dar şi de mărire a rezistenţei organismului la acţiunea radiaţiilor cosmice (miraculoasa planta este un produs natural recunoscut pentru activitatea de protecţie împotriva radiaţiilor solare sau de altă natură).


Se utilizeaza si in geriatrie cu rezultate spectaculoase. Datorita vitaminelor A si E pe care le contine, uleiul obtinut din catina are proprietati terapeutice foarte puternice – produsul are efecte regenerante, de intinerire si este folosit in foarte multe boli, atat pentru prevenire, cat si pentru tratare.


Catina este si un foarte bun antiinflamator si inhiba pofta de mancare in cazul unor tratamente ale obezitatii.


Fructele de cătină conţin, în proporţie de 35%, acid palitoleic – un acid gras foarte important care se găseşte în compoziţia pielii, ajutând la întreţinerea celulelor şi la vindecarea leziunilor. Uleiul extras din seminţe conţine 17% acid oleic, 34% acid omega 3 şi 31% omega 6.


Bogatia de ingrediente bioactive, fiecare cu actiunea sa specifica, fac din uleiul de catina o materie prima cu multiple efecte benefice pentru industria cosmetica.


Produsele cosmetice ce contin ulei de catina au proprietati nutritive, cicatrizante, emoliente si de protectie antisolara. Uleiul de catina combate imbatranirea prematura a epidermei prin efectul antiradicalic si prin refacerea tesutului conjunctiv alterat de varsta. Este eficient în tratamentul arsurilor şi escarelor, în dermatite, eczeme, cuperoză, acnee, psoriazis, arsuri solare.


Beneficiile miraculoase ale catinei sunt unul din motivele pentru care am ales cosmeticele bio produse de firma Eco Naturkosmetik, printre care regasim:


Lotiune tratament cu ulei de argan si catina – o excelenta crema non grasa, antioxidanta si cu efect nutritiv si antirid


Lotiuni de protectie solara cu maslin si catina (13, 24, 30)


Gama completa pentru bebelusi  si copii cu rodie si catina alba : crema fata bebe, crema fundulet, sampon & gel de dus, spumant baie, ulei de masaj si, nu in ultimul rand, protectia solara FPS45.


PS: Despre uleiul de catina Hofigal pe care  am inceput sa-l consum la staruintele mamei mele, intr-un alt articol


Surse : Cozac Plant, Medicas.ro,  EcoMagazin, Evenimentul.ro


82 Comentarii »


Miutza:


multumim f mult pt info! mai ales pt trimiterile catre cosmeticele bio cu catina


9 June 2009
16:57


BlindGirl:


F adevarat ce spui tu cu flora spontana, ca am descoperit-o crescuta gardut in gradina la tara. Soacra-mea se impaca bine cu ea cu miere de albine (din stupii proprii) si zice ca se simte mult mai bine de cand a descoperit-o.


Mie imi place si servesc si eu cand mi se ofera… dar n-am tinut vreo cura speciala. Is curioasa de Hofigal ca am vazut si eu uleiul de la ei si am vazut ca mai au tot felul de chestii hepatice, etc.


9 June 2009
21:29


organicka:


Bucuroasa sa fiu de ajutor, Miutza ! Pana acum putina vreme nici eu nu stiam cat de multe utilizari are aceasta planta si cat de benefica este – in plus, nu este pretentioasa si creste fara “ajutor” uman – ca sa vezi cate minuni ne ofera natura ! Am vazut ca si cei de la Elmiplant si Hofigal au o linie de cosmetice cu catina … dar sunt mai putin bio


PS: am tras cu ochiul pe blogul tau si am vazut ca pe pretioasa ta o cheama ca pe a mea . Sa va bucurati de ea, e o scumpete !


10 June 2009
0:41


organicka:


Eu nu am avut inca ocazia sa incerc fructele, BlindGirl – sunt rele la gust? …. dar iau cu constiinciozitate uleiul. O sa fac un alt articol numai despre ulei, e bun la toate !


10 June 2009
0:42


rebeca:


catina e cu adevarat o planta minune, ma bucur ca ai scris despre ea!


eu folosesc uleiul de catina de la hofigal de ani buni – il amestec in crema de fata si in lotiunea de corp sau il aplic direct pe fata seara, inainte de culcare pt ca intra f usor in piele (atentie, pateaza si coloreaza fata in galben:) – de asta nu-l folosesc pur in timpul zilei)


am tinut si o cura interna acum vreo 3 ani dar nu-mi amintesc de cine stie de rezultate spectaculoase. tatal meu in schimb il ia alaturi de tratamentul medicamentos pt ficat (dischinezie hepatica) si zice ca e ok.


fructele au un gust f acru, mie-mi plac insa nu toata lumea e amatoare de asa ceva:). pastrate in miere sunt mai gustoase pt ca se combina acrul cu dulcele.


11 June 2009
15:22


organicka:


Bine ai venit, Rebeca! Eu am citit retetele de ingrijire naturala de pe blogul tau si mi s-au parut minunate . Intentionez sa mai fac un post numai despre uleiul de catina si o sa ma documentez si din articolele tale grozave – citandu-te, bineinteles


PS: nici uleiul nu are un gust grozav…..


11 June 2009
15:52


rebeca:


Bine te-am gasit:) Imi place la nebunie sa intalnesc oameni si bloguri implicate in promovarea unui stil de viata mai simplu si sanatos asa ca felicitari si tie! Astept articolul despre uleiul de catina:D poti folosi linistita (si)retetele mele,de asta sunt puse pe blog pt a fi impartasite cu lumea:)


12 June 2009
10:29


violeta:


eu iau de cam 1 an catinofort de la Hofigal si am simt mult mai bine, efectele apar mai lent, dar sunt de durata. Dimineata imi fac un ceai de macese si fructe de catina indulcit cu o lingurita de miere, este foarte bun la gust si energizant.


18 June 2009
13:34


ileana:


Salut pe toti antevorbitorii mei si as dorii daca cineva dintre dvs detine o reteta pentru a putea pastra catina o perioada mai indelungata spre ex pentru la iarna.Va multumesc si va doresc toate cele bune.


4 August 2009
13:41


Uta-Burcea Dumitru:


Fructele de catina alba, contin o gama larga de vitamine,ce ajuta la refacerea echilibrului biologic,fizic si intelectual. A fost numita de specialist medicamentul viitorului. Pana in prezent, stiinta nu a reusit sa fabrice un medicament mi complex si mai eficient decat FRUCTE DE CATINA CU MIERE DE ALBINE se mai spune ca intr-o lingurita cu catina cu miere, se gasesc doua farmacii Fructul de catina contine de 12 ori mai multa vitamina C decat lamaia, care este luata caq fruct etalon. Cel mai bine,fructele de catina trbuiesc consumate intregi, mestecate foarte bine cu tot cu pelita si samburi, care trebuesc bine sfarmati si mestecati. Fructele de catina se culeg din a doua jumatate a lunii august pana la sfarsitul lunii octombrie.Bobitele se curata dupa crengute cu forfecuta.Nu trebuie sa va sperie coditele, frunza sau crengutele. Intreaga planta este medicinala. Prin zdrobirea fructelor, vitaminele din fructul de catina oxideaza foarte repede si isi pierd din calitate. Cel mai bine,fructele de catina se pastreaza in miere de albine si pentru copii este bine sa se striveasca fructele direct in miere,se adauga apa, ciai si alte sucuri ca: morcov, mar, struguri etc. Centru de Fructe de Padure din Panciu, a trimis in toamna aceasta la export 147 tone de fructe catina in stare congelata. Pentru cei interesati, pot expedia in regim rambust, catina conservata in miere de albine, ambalata in pieturi de 3 -7 litrii. la un pret de 35roni/kg de preparat Tel 0723 360 159 Mail utaburceadum@yahoo.com


19 October 2009
13:58


stelian:


catina dupa parerea mea este o bomba naturala de vitamine iar cea care predomena e C .Am folosit mult timp produsul Carinofoet de la plafar cu rezultate vizibile, de netagaduit…De ieri am inceput o cura de miere de salcam amestecata cu catina,sper sa fie la fel de folos pentru prevenirea gripei si a altor boli din anotimpul rece.Eu cred ca vaccinul impotriva gtipei potcine este minciuna scumpa pe langa catina cu miere.Toate comentariile pe aceasta tema le-am gasit interesante.


30 October 2009
14:49


organicka:


Eu sunt perfect de acord. Mi-am preparat miere si catina, in plus sunt la al doilea flacon de ulei de catina. Sper si eu sa imi intaresc imunitatea si sa nu mai racesc in iarna asta!


30 October 2009
16:10


alina:


buna seara!


tot caut ceva remedii naturiste pt osteoporoza si am citit de catina , dar nu gasesc cum si in ce fel???


10 November 2009
0:04


Honey Queen:


Buna,


Fiindca mi-am facut timp sa navighez putin pe net, si ti-am gasit blogul sunt decisa sa-l urmaresc, pentru ca-mi place ceea ce scrii. Despre catina, chiar mi-am propus si eu sa pun la mine pe blog reteta de sirop de catina cu miere, cu care ne trateaza pe toti din familie cumnatul meu, si care are o carte intreaga despre planta “catina”, si e convins ca e antidotul universal. Cert este ca desi in casa la el toti au racit acum o sapt, el nu are absolut nimic…deci unele efecte cu sigurante sunt reale si verificate la el.


10 November 2009
23:17


organicka:


Vreau si eu reteta, Honey Queen! Pentru ca tocmai “dispun” de niste fructe de catina congelate si mi-a fost destul de greu sa le consum amestecate cu miere – poate intr-un siorp ar fi mai usor. O sa-ti urmaresc blogul, sa vad cand apare reteta.


11 November 2009
11:38


sanda:


Vreau sa fac ulei de catina.Ma ajuta cineva?


25 November 2009
18:31


organicka:


Pai cred ca ai nevoie de o presa, ca se face din samburi …si sunt tari ca naiba . Eu cred ca e mai simplu sa-l cumperi, se gaseste la Plafar si nu e nici prea scump (8-9 lei)


25 November 2009
19:02


IOSIF OLTEAN:


Locuiesc in Spania si as vrea sa intru in posesia catinei albe.¿Cum pot?


27 December 2009
22:05


liliana:


sunt foarte interesante aceste discuti despre catina,as vrea sa stiu si eu cum se ia uleiul de catina


6 January 2010
13:19


liliana:


tot eu liliana l-am preparat eu uleiul de catina


6 January 2010
13:22


organicka:


Liliana, eu am luat pe cel de Hofigal : se ia in cure de cate o luna, de 2-3 ori pe an. In principiu se iau 20 pic/3 ori pe zi.


6 January 2010
13:23


Sandra:


Am vazut in supermarket un sirop presat la rece cu catina. Scria pe ambalaj ca are o gramada de vitamine, e tonifiant, revigorant si ca reduce stresul. Parca era de la Europlant sau ceva de genul asta. Ai auzit ceva de siropul asta? Eu sunt mai comoda din fire si as prefera sa beau un sirop decat sa iau ulei sau sa-mi fac singura diverse preparate


13 January 2010
16:31


organicka:


Sandra, nu stiu nimic despre sirop. Dar un factor decisiv care sa te ghideze daca e bun, ar fi lista de ingrediente: ca daca e sirop, probabil are si indulcitori, conservanti si cine mai stie ce. Si probabil e si intr-o sticla de plastic. Si atunci, ce rost are sa te mai chinui sa-l bei ? Eu tot uleiul zic ca e cel mai bun. De fapt fructele sunt cele mai bune, dar sunt mai greu de procurat …. si nici foarte gustoase nu-s.


Si nici uleiurile nu sunt toate la fel. Ultima oara nu am gasit Hofigal si am luat altceva la recomandarea vanzatorului. O firma de care nu am auzit, iar dezamagirea a fost pe masura: in primul rand ambalaj de plastic. In al doilea rand, uleiul este foarte subtire, lichid. In al treilea rand, gustul este … execrabil, nu m-am putu lipi de el.


13 January 2010
16:48


organicka:


A, si era sa uit. Vezi ca tot de la Hofigal exista capsule cu ulei de catina, pe care le inghiti. Poate ti se pare mai comod asa


13 January 2010
16:49


Sandra:


Am oarecare probleme cu pastilele, dupa ce intr-o perioada am luat foarte multe :d In fine, am fost la supermarket si am gasit sirop de coacaze, de catina nu aveau. Am facut poze ambalajului sa tin minte ingredientele si ce efecte are (probabil ca cine m-a vazut a zis ca sunt nebuna ) Deci contine: extract natural de coacaze, zahar invertit (min. 65%), apa filtrata. Mie imi suna ok, e adevarat ca nu stiu foarte multe lucruri legate de produse sanatoase, dar nu vad nimic care ar dauna… Singura problema ar fi ca intr-adevar, e intr-o sticla de plastic. Ramane sa ma mai gandesc. Daca nu aduna puncte, incerc uleiul. Desi ideea de a bea ulei ma cam sperie…


13 January 2010
23:51


organicka:


Hihihihihihi. Nu stiu ce sa-ti zic despre acest sirop de coacaze. Pare un ….. sirop si nimic mai mult. Nu stiu daca are vreo proprietate curativa sau macar de prevenire, pe cand catina este o bomba de vitamine. Aia cu zahar min. 65% sper ca nu inseamna ca are 65% zahar ?! ca ar fi ingrozitor de mult.


Recunosc ca uleiul de catina nu e bun la gust, dar o jumatate de lingurita se duce repede pe gat si torni apa multa dupa


14 January 2010
0:31


teodoroiu:


nemti iau catina amesyecata cu miere din ROMANA CANTITATE MARE [aceasta pasta o pun pe pine si -o maninca ]- noi romanii vindem toata aceasta sanatate pe care o avem de la dumnezeu


8 February 2010
17:52


victoria:


eu iau ulei de catina de 2-3 ani si ma simnt f bine am fost mioapa 25 ani cu -1’5 si acum nu mai port ochelari La fel mi sa amiliorat ulcerul duodenal Continui tratamentul si acm de doua ori pe zi eu le iau dimineata pe stomacul gol sa mi protejeze stomacul si seara la culcare tot ce ne ofera natura este minunat multumesc


16 March 2010
15:26


Bunceanu Torel:


Fructe de catina se gasesc din belsug in piata din Petrosni (Hunedoara)incepand cu luna septembrie pana iarna tarziu.Pentru mai multe informatii ma puteti contacta pe adresa: torel_65@yahoo.com


12 April 2010
23:50


Mihaela:


fac hiperaciditate pe sistem nervos.Am facut endoscopie si nu mi-au gasit nimic.Cu toate astea eu am dureri de stomac chiar daca tin regim.Ma poate ajuta uleiul de catina?


27 April 2010
17:05


organicka:


Mihaela, uleiul de catina ajuta si in afectiunile aparatului digestiv. Insa daca este pe sistem nervos, trebuie sa lucrezi mai mult pe partea asta si aici vorbesc din experienta : odihna multa, mese regulate (mici si dese), daca poti dormi dupa-amiaza este ideal, fara stress si agitatie.


28 April 2010
10:04


Uta-Burcea Dumitru:


SAPUN VEGETAL NATURAL 100% CU FRUCTE DE CATINA


RECOMANDARI: Pentru ingrijirea tenurilor normale,antirid si nutritiv,in igena zilnica a tenului uscat, a psoriazului si ranilor greu vindecabile, a diferitelor eczeme.


INGREDIENTE: Uleiuri saponificate de: masline, palmier, untde cacao,rapita,miere, propolis, smantana, lesie di lemn de mesteacan si frasin.


Sapunil este fabricat manual, prin metoda la rece,ce-si pastreaza toate elementele intacte, este bogat in glicerina naturala,nu contine soda caustica si nici alte elemente chimice.


Contact E-mil utaburceadum@yahoo.com Tel. 0723 360 159


3 May 2010
15:51


szabo nicoleta:


Nu stiu daca pe unii ajuta dar pe mine catina m-a pus pe picioare.Am pus 3 kg de boabe de catina intr-un blendar de tocat,robot de bucatarie.Apoi am stors totul prin tifon.Aceste resturi de la stoarcere le-am pus la fiert cu 4l apa sa scada la jumatate si le-am strecurat cand s-a racit.Aceasta compozitie fiarta si cu cea cruda din prima strecurare le-am combinat si amestecat cu miere de albina dupa gustul meu cam 1kg si ceva de miere si 100ml alcool.Zilnic am baut 60ml,uneori diluat cu apa altadata asa concentrat din sticla.Va rezulta peste 4 litri de nectar de catina.Eu faceam caderi de calciu si de 3 ori pe saptamana.Dupa criza ramaneam cu dureri de oase.Nu am mai facut deloc caderi de calciu.De o luna de zile am intrerupt caci nu mai am catina si exact la o luna am facut prima cadere de calciu dar nu ca inainte.Acum,abia astept sa vina august sa incep sa-mi fac nectarul.


Va doresc tuturor sanatate!


24 May 2010
21:50


paula:


Am tot citit despre catina, dar nimeni nu spune pe ce perioada se poate lua,atit fructele in stare naturala cit si capsulele de ulei de catina.Am fost diagnosticata cu neoplasm mamar,am facut citostatice,radioterapie de sin si acum urmez hormono terapie.Consum catina datorita antioxidantilor pe care ii contine.Dar pot lua toata viata? Pentyru ca antioxidanti trebuie sa iau toata viata, pentru binele meu, pe linga toate celelalte…..


Ma poate lamuri si pe mine cineva?


Va doresc sanatate!


31 May 2010
20:46


chriss:


Se poate lua non stop spun specialistii, nu s-au descoperit contraindicatii, in rest feritiva de prelucrari ale fructelor de catina, siropuri, dulcelturi, etc, ca se pierd multe din elementele acestui fruct, parerea mea e ca in miere e cel mai bine (si mierea sa fie neprelucrata termic ) iar un specialist de la hofigal spunea la tv ca cele mai bune sunt fructele uscate direct pe ramurica!


7 July 2010
8:54


Mitran Maria:


Eu raceam foarte des, citind despre catina si produsele apicole m-am decis si am folosit toamna trecuta in repetate randuri un amestec de 300 gr fructele de catina intr-un borcan de miere de 800 gr. un flacon tinctura de propolis si un pliculet de polen.Iarna trecuta nu am mai racit deloc.


19 July 2010
15:28


Violina:


Sunt informatii interesante despre catina .


As dori sa aflu cum se poate prepara uleiul de catina .


Va multumesc!!


8 August 2010
10:36


Georgio:


Vreau sa stiu daca uleiul de catina(aceasta “Bomba”cu vitaminaC)se poate lua si pe caldurile astea pt.ca stiu ca vara nu se iau(hapuri) vitamine pt.ca se iau degeaba . Si cat de bune sunt daca se dau la animalute(de companie)


10 August 2010
20:57


Uta-Burcea Dumitru:


Incepand cu data de 15 august 2010 incepe recoltatul fructelor de catina si tine pana cand cade bruma.Pe cewi interesati,ii anunt ca pot face comanda pentru fructe de CATINA conservata in miere de albine. Sapun vegetal natural, fabricat la rece, fara soda caustica. Sapunul contine;uleiuri vegetale si esentiale, smantana,miere,propolis,cearaa, suc si fructe de catina,lesie de lemn. Relatii la tel 0721 862 621 email utaburceadum@yahoo.com


16 August 2010
14:39


valentina:


Excelent articol, extraordinar fruct si vad ca incep sa apara si la noi producatori.Daca sunt de calitate si 100% naturale este o veste buna pentru noi,romanii.


Eu am cautat ulei de catina, dar pur si 100% natural.L-am gasit in Franta.Pretul cel mai bun este de 330 euro/litru.Ulei care de fapt este produs in Germania, iar Germania importa catina din Romania.Deci spor la treaba producatorilor si la cat mai multi.E tare greu sa cumperi sau sa importi din alte tari ceea ce am putea si noi sa producem aici,acasa.


20 August 2010
11:35


teodor chiudean:


Buna ziua,


Cine stie continutul de Q10 in uleiul de catina de la Hofigal sau ma rog in fructele de catina?


Multumesc


25 August 2010
7:03


Michael:


catina poate ajuta si la infectia cu Hiv? imi poate spune cineva pe acest id de mess andrana_ovidiu02 ?


26 August 2010
13:04


Ina:


Noi am pus catina cu miere mai multa,la borcan…e f buna,luam dimineata pe stomacul gol toata familia….insa am citit pe un site ca trebuie consumat in 24 ore de cand ai preparat pasta…noi am facut mai multa si o tinem la rece? E bine asa ,nu isi pierde din prioritati?


12 September 2010
9:40


Mamica Bio:


Ina, si eu am preparat ca tine, am consumat-o cam intr-o saptamana, insa mie mi s-a parut ca incepuse sa se altereze…


13 September 2010
9:58


Uta-Burcea Dumitru:


In cazul cand simtiti ca a inceput sa fermenteze catina,(pentru ca nu ati pus suficienta miere)nu va speriati, completati la 2kg miere cu 10 litri apa fiarta si racita, o tineti la temperatura camerii si obtineti un vin de catina.Daca ati gresit si se acreste prea tare, inseamna ca ati obtinut un otet de catina, care sunt tot atat de bune ca si catina cu miere. Succes


14 September 2010
19:19


mariana:


Imi poate spune cineva daca amestecul de miere cu catina este bun in afectiunile de pancreas si ficat? (cancer)


Multumesc!


15 September 2010
12:06


maria ciora:


fructele de catina se pun intregi in miere sau zdrobite,la blender.cum e mai bine??


27 September 2010
18:57


Albertina Albert:


Am hepatita C si dupa doua incercari cu interferon si ribavirina 7 luni de fiecare data,virusul este activ,chiar daca in timpul tratamentului a fost negativ 4 luni.Locuiesc in Spania ,insa vin acasa in concediu in fiecare an si anul acesta mi-am preparat suc de catina pe care nu l-am combinat cu miere,in schimb mi-am adus de acasa si miere cu propolis ,polen si de salcam,am combinat aceste trei tipuri de miere si in fiecare dimineata imi pun jumatate de cana de suc -catina pe care il indulcesc cu 2 lingurite pline cu,combinatia de miere.Imi poate spune cineva daca procedez corect in sensul ficatului afecatat? Va multumesc


29 September 2010
11:09


coman crinel:


E foarte greu sa aduni fructele de catina. Are foarte multi tepi. Ai nevoie de un cleste de taiat via.


3 October 2010
20:10


Videl:


Am hepatita virus ” c” , am facut tratament cu interferon si ribavirina, am avut pt scurt timp viremia 0 iar acum am 7250000 , iau esentiale ,liv 52 si Catina cu miere dimineata pe stomacul gol . Va rog sa-mi spuneti daca stie cineva ce mai pot face ca nu avem nici un fel de informatii despre cum sa ne tratam in acest caz. Cu toate astea eu va spun ca ma simt foarte bine si sunt foarte obtimist. Va doresc numai bine. Videl


4 October 2010
7:49


aura:


buna la toata lumea. azi am primit o punga de aprox 1/2 kg de catina uscata.are miros de stafide.pot sa-l folosesc asa la ceai sau trebuie neaparat sa-l macin?


4 October 2010
21:28


Cemar:


Eu folosesc zilnic 2 linguritze de catina tinuta in miere,dupa masa de dimineata.Este bine?


6 October 2010
10:29


gina:


Pentru hepatita B sau C este bine a se lua dimineata pe stomacul gol miere amestecata cu catina doua linguri. Mai este buna si cura de argila de bauta ,cura se tine 3 luni .


9 October 2010
11:04


gina:


Argila de baut se gaseste la farmacie ,cura se tine 3 luni de zile 21 de zile pe luna se bea apoi 7 zile pauza,tot asa timp de 3 luni ,foarte buna pentru hepatita B sau C ,in orice farmacie se poate cumpara argila de baut .


9 October 2010
11:06


mircea costache:


Sunt interesat de locatiile cu catina din invecinarea jud.dolj.Cine ma poate ajuta astept mesaj la adresa mircea.costache@yahoo.com


10 October 2010
10:19


Uta-Burcea Dumitru:


A SOSIT VREMEA RECE SI INSTABILA


CATINA ALBA favorizeaza cresterea imunitatii organismului si reface globulele rosii. Preparat: 2 linguri fructe de catina, 2 linguri miere de albine, se strvesc fructele de catina in mierea de albine, se adauga apa dupa gust. se administreaza 2 cani pe zi pana in ora 17.


Catina alba este cea mai dotata planta medicinala! In prezent de la catina se obtin urmatoarele produse: Siropuri,sucuri, dulceturi, gemuri,ulei, vinuri,otet,din fructe de catina,ciaiur din frunze,flori,fructe,muguri,scoarta. Intreaga planta este medicinala,insa partea cu cele mai multe substante active este fructul de catina.


Fructele de catina contin vitamine liposolubile (A,E,F,D,) instabile in mediu acid,cat si vitamine higrosolubile (C,K,PP,si intrg complexul de vitamina B1…B12)instabile in mediu alcalin. Convetuirea in fruct a acestor doua tipuri de vitamine la un pH 2-3 apare ca un paradox. Studiind fenomenul, cercetatorii asu descoperit existenta unor membrane unidirectionale care, atat timp cat nu sunt distruse, pot pastra vitaminele. Asa se poate intelege de ce preparatele din fructe de catina(sucuri,gemuri) nu sdunt atat de bogate in vitamine precum fructul de catina.


Cel mai bun preparat si conservant pentru fructul de catina, este mierea de albine. Pentru imbunatatirea eficientii acestui preparat de miere cu fructe de catina, se pot adauga polen,pastura,propolis,sau catina conservata in miere propolizata cu extract moale de propolis.


Doritorii pot face comanda pentru fructe de catina conservata in miere de albine,polen,pastura,propolis, la tel.0723 360 159, sau Mail utaburceadum@yahoo.com.


10 October 2010
13:52


Mada:


Catina este buna si pentru copii de 1 an si ceva? pentru imunitate si bineinteles contra-gripei care bantuie in anotimpul asta. Eu ii dau baietelului care are 1 an si 8 luni miere si propolis de la plafar, dar nu stiu cat timp sa-i dau…de aceea m-ar interesa catina, dar nu stiu daca este indicat.


11 October 2010
22:19


Uta-Burcea Dumitru:


Puteti sa dati copilului catina conservata in miere fara nici o restrictie Puteti sa faceti preparatul prezentat mai sus,dar sucul il faceti cat consumati imediat.


14 October 2010
19:10


Mierea Naturala:


Mada, ai vorbit cu pediatrul legat de administrarea propolisului de la varsta aia ?


Pentru cei mici tratamentele de genul asta pot incepe si mai tarziu .


15 October 2010
9:44


ileana:


Chiar astazi am citit intr-o revista ptr.femei care apare in fiecare vineri, trei retete cu catina.M-am bucurat mult deoarece am primit cateva crengute cu catina. Pe trei dintre ele ,le-am agatat, asa cum sunt,ca sa am catina atunci cand voi avea nevoie. Am citit ca fructele de catina uscate sunt foarte eficiente in orice produs.Iar cu catina de pe celelalte crengute o sa-mi prepar produse asa cum le-am citit in revista *FEMEIA DE AZI* pe care am cumparat-o chiar astazi.Revista costa foarte putin si in ea gasiti retete pentru uleiul de catina, catina cu miere, etc.Nu sunt complicate deloc. Va doresc succes si multa sanatate !


15 October 2010
21:15


Mihaita:


Salutare, eu locuiesc in Spania si as vrea sa cumpar acest ulei de catina.POate sa mi spuna cineva cum se numeste in spaniola catina? va multumesc.


17 October 2010
19:09


Casa Hanu:


Pentru cei care doresc catina conservata in miere naturala, sau sirop de catina cu miere, sau ceai de catina, puteti gasi la noi aceste minunate preparate.


Ma puteti contacta pe elena_cauris@yahoo.com, sau puteti lasa un comentariu aici: http://casahanu.ro/2010/10/27/catina/ sau aici: http://casahanu.ro/sporul-casei/


Catina este conservata in miere naturala de tei, la borcanele de 220ml de sticla. Siropul este obtinut la rece, la sticla de 270ml.


31 October 2010
11:56


antonela:


AM FOST DIAGNOSTICATA CU BOALA INTESTIN IRITABIL AM AUZIT CA CATINA FACE MINUNI IN MULTE BOLI MA POATE AJUTA CINEVA SI PE MINE CU O RETETA SAU CU O CURA CEVA!?:


5 November 2010
10:34


graur:


ar fi o afaere buna cu catina


8 November 2010
8:30


marian:


uleiul de catina e bun pentu ulcer la stomac?


9 November 2010
21:04


dora:


Buna ziua


Vad ca aici toata lumea isi da cu parerea toti sunt medici in fel si chip dar nici unul nu da o reteta concreda cum se face cum se foloseste cum trebue luata vad ca toti spun aceias poveste care o stim cu totii daca nu se da retete concrete nu aveti rostul sa mai scrieti imi pare rau dar asta e parerea mea ne dand retete cum se prepara cum se consuma nai de ce sa mai scrii pa


10 November 2010
16:49


Stefania:


Fratele meu ia catina pentru un inceput de ulcer de maniera urmatoare:doua linguri de catina uscata data prin rasnita amestecata cu 2-3 linguri de miere.El o ia doar seara dupa masa dar se poate lua si dimineata.


10 November 2010
17:41


Casa Hanu:


Draga Dora, in linkurile pe care le-am lasat mai sus se gasesc doua metode simple de conservare si folosire a catinei. Ce anume nu este clar?


Din catina se pot face nenumarate lucruri , de la conservarea boabelor intregi in miere pana la dulceturi, jeleuri si cate si mai cate. Din tot ce am citit, cel mai bine sunt pastrate proprietatile atunci cand este conservat fructul intreg, in miere, mierea potentandu-i calitatile. De asemenea, si siropul cu miere este iarasi foarte bun si mai prietenos in utilizare decat boana intreaga (prietenii stiu de ce). De asemenea, se poate utiliza si sub forma de ceai din catina uscata.


De asemenea, poti pastra catina la congelatorsau tot la congelator poti pastra sucul de catina (fara miere) si il poti scoate cand ai nevoie de el. O idee ingenioasa este sa pui suc de catina in pungile acelea de plastic de facut cuburi, si poti scoate cate un cub sa-l pui in ce bautura doresti.


11 November 2010
0:03


andreea:


tiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii


17 November 2010
19:48


moldocatina:


Catina , este o minune lasata de Dumnezeu


Folosirea ei si aproduselor din catina inseamna , sanatate, tinerete , energie.


Pentru mine este o pasiune care m-a readus la viata.


21 November 2010
7:37


Mina:


cum se prepara uleiul de catina?


27 November 2010
13:09


mary:


hello, eu am probleme mari cu ficatul si am facut amestecul de fructe de catina cu miere de salcam, am lasat-o la macerat 20 zile si am inceput sa folosesc din ea dimineata dar a inceput sa fermenteze si nu stiu daca e bine sa continui parca nu mai e buna. Am mai luat si capsule de ulei catina dar nu stiu cat de mult m-a ajutat, ficatul ma jeneaza, am racit destul de rau, nu stiu, poate ma ajutati voi dragi prieteni sa gasesc un remediu eficient, pentru aceasta afectiune.


30 November 2010
14:33


Uta-Burcea Dumitru:


Polenul cu miere de albine,regenereaza celula hepatica. Se poate combina si cu catina, dar trebuie tinut regimul alimentar necesar afectiunilor de ficat.


4 December 2010
20:25


moldocatina:


Ptru doamna mary. Pentru regenerarea celulelor hepatice mai indicata este tinctura de scoarta de catina


Pentru servit musafirii in sarbatorile de iarna va prezint o reteta de serbet de catina


200 ml apa


200 ml zahar


400 ml suc catina,proaspat stors


Pregatire:


Pt a face sucul de catina,speli o cana catina,le faci piure in blender,presezi apoi in sita fina.Adaugi apa fiarta,pt a putea extrage cat mai mult suc si pulpa.Continui pana ai 400 ml lichid.


Pui apa si zaharul intr-o oala mica si aduci la fiert.Reduci focul si fierbi 5 min,sa obtii un sirop.Racesti.


Mixezi sucul catina si siropul,torni in aparatul de inghetata,urmezi instructiunile.


Pui in congelator sa se intareasca putin inainte de servit.


e trasnet


8 December 2010
17:19


Lupascu Ina:


Buna ziua,imi poate spune cineva cum prepar cel mai bine ceaiul de catina?


Pe cutie scrie sa las la macerat in apa rece 8-10 ore 2 lingurite de catina uscata la 250ml apa,dupa aia o fierb 1-2 min.O fierb in aceeasi apa in care a stat 10 ore?Sau o schimb?


Multumesc.


12 December 2010
10:00


Liviu:


Zilele trecute mi-am adus din Bucuresti in Spania vreo 2 kg de fructe de catina pe care le-am pus in miere de albine, dar am o problema: fructele cred ca au inceput usor sa fermenteze si se ridica la suprafata mierii, asa incat efectul conservant al mierii diminueaza destul de mult. Ar fi o idee sa zdrobesc fructele? Imi poate da cineva o alta idee?


28 December 2010
11:36


Uta-Burcea Dumitru:


CHEIA MAGICA A SANATATII


BIOSTIMULATOR COMPLEX FORTE


Acest preparat este un ENERGIZANT NATURAL cu o mare valoare vitalizanta si terapeutica,compusa din; CREMA DE MIERE TERAPEUTICA – FRUCTE DE CATINA intregi – PASTURA – EXTRACT MOALE DE PROPOLIS – POLEN


In aceasta combinatie se gasesc toti cei 22 de aminoacizi de importanta vitala, necesari organismului Deasemeni se gasescprincipalele vitamine si minerale, necesarementinerii echilibrului biologic si marirea capacitatii naturale de aparare a organismului impotriva factorilor de imbolnavire. Aceste vitamine si minerale sunt;A1,A2,B1,B2,B6,B9,B12,B15,C,D,E,F,P,PP,H,K, fier,calciu,fosfor, magneziu,potasiu,aur,sodiu,celuloza,betacaroten,uleiuri complexe.


CREMA DE MIERE TERAPEUTICA ( a luat medalia de aur la salonul international de inventii, Viena 1997 ) Contine peste 600 de substante organice si peste 180 de substante fiziologice active ce pot trata numeroase afectiuni si care ii confera o valoare terapeutica uriasa. Este un produs natural complex rezultat al nectarului floral al plantelor si imbogatirii acestuia de catre albine cu substante propii.Este o miere de calitate superioara ce se produce dinsorturi de miere riguros selectionate si dozate cu multa pricepere pentru asi pastra propietatile curative si terapeutice ce pun in miscare sistemul biologic imunitar.


FRUCTELE DE CATINA intregi Sunt o polivitamina naturala ce contine o multitudine de minerale si vitamineliposolubile instabile in mediu acid, cat si vitamine higrosolubile instabile in mediuu alcalin, despartite printr-un sistem de membrane unidirectionale, ce il face un puternic vitaminizant, putand substitui terapiea intensiva cu polivitamine de sinteza.


PASTURA si POLENUL Fiind un produs natural 100% ce contine o intreaga gama de vitamine, acid pontotec, acid folic, biotina,rutina. Pastura contine toti aminoacizii necesari corpului uman, pentru imbogatirea vietii,tineretii,frumusetii, si mentinerea echilibrului biologic al corpului uman. Este un vitaminizant tonic,energizant si un stimulant general al organismului redand calmul si optimismul.


EXTRACTUL MOALE DE PROPOLIS Are utilizari in medicina umana datorita propietatilor sale naturale antivirale, antitocsice si antiinflamatorii. Studiile moderne privitoare la proprietatile acestui produs natural, i-au uimit pe oamenii de stiinta; nu mai putin de 21 de bacterii, 9 specii de ciuperci parazite, 30 de tipuri de virusi( incluzand si varietatile lor) sunt distruse de catre Extractul Moale de Propolis, care este cel mai puternic medicament natural antiinfectios cunoscut. Eficienta a fost demonstrata in cel putin 200 de afectiuni, fiind un bun stimulator al refacerii tesuturilor.


RECOMANDARI TERAPEUTICE – Mareste capacitatea de aparare a organismului impotriva bolilor infectioase.


– Ajuta la oxigenarea celulelor,marind capacitatea de memorarea a cunostintelor, inlaturand tulburarile de memorie,anuleaza mutatiile celulelor canceroase.


– Se utilizeaza in infectii bdigestive si respiratorii


– Efecte miraculoase se obtin in afectiunile hepatice (atat in refacerea parenchimului hepatic,in preciroza) si pentru calmarea crizelor acute hepato-biliare


– Are o reactie bazica puternica in cursul digestiei si este recomandat in hiperaciditate,ulcer gastric si duodenal.


– Joaca un rol important in metabolismul celular si in regenerarea globulelor rosii


– Multiple efecte in afectiunile aparatului circulator


– Este activ sclerozei arterilor carora le da elasticitatea, ducand la scaderea concentratiei in colesterol (ateroscreloza si hipercolesterolemie)


– Are efect laxativ, deci previne constipatia


– Previne imbolnavu\irea ficatului, rinichilor,plamanilor,stomacului,paralizii,cancer.


Cura cu Biostimulator Complex Forte, este recomandat tuturor celor ce doresc sa-si mentina tineretea,frumusetea sanatate fizica si psihica, sa-si mentina echilibrul biologic al organismului si sa-si mareasca capacitatea naturala de aparare impotriva bolilor infectioase si a virusilor de gripa.


Cura este recomandata si copiilor bolnaviciosi,rahitici,intarziati mintal, sau cu tulburari de crestere


6 January 2011
21:19


Uta-Burcea Dumitru:


Cura dureaza minim 6-9 luni,cate 3-6 lingurite pe zi,pana in ora 17, cu pauze de 15 zile la fiecare inceput de trimestru


Cei interesati pot face comanda de FRUCTE DE CATINA intregi conservate in miere de albine si BIOSTIMULATOR COMPLEX FORTE la tel. 0723360159 sau mail utaburceadum@yahoo.com


6 January 2011
21:25


claudia g:


eu ii dau baietelului meu sirop de catina cu macese,nu mi-a racit deloc iarna asta…am o cunostinta din bihor care il prepara,este minunat…


7 January 2011
20:43


florina:


Cel mai natural mod de a o pastra catina este sa o pui in congelator si se iau 10 bobite dimineata pe stomacul gol . SANATATE MAXIMA


25 January 2011
13:28


gzabi:


Eu amestec suc de catina proaspat cu miere in cantitati egale.


Apoi se tine sucul in frigider, e foarte sanatos pentru copii.


Si mai fac catinata: amestec sucul cu tuica de casa si miere.


10 February 2011
20:10


gzabi:


Si am uitat sa precizez ca sucul de catina il obtin cu un robot de bucatarie.


Trec catina de 2 ori prin robot.


Reziduul ce ramane dupa extragerea sucului se usuca si se poate face un ceai foarte bun, in special iarna cand apar racelile.


10 February 2011
20:12


3 comentarii:

miere cu aloe spunea...

Este o planta minune care insa poate fi consumata mult mai placut cu miere de albine. Siu isi pastreaza calitatile si peste iarna daca se amesteca cu miere de albine ecologica. Eu le dau copiilor mei si nu au probleme cu raceala.

Anonim spunea...

Eu ma facut o bautura,din 3 kg catina 1 kg mere de albine, am last la macerat 30 zie, am turnat alcool de 98 am tinut-o la macerat 15 zile, consm cat ma simt bine ,in timpu mesi, diluata cu must !!!.

Anonim spunea...

Incercati si urmatoarea reteta:
Intr-un borcan (recipient) de 3 litri am pus cam o treime catina proaspata. Am acoperit-o cu miere, astfel incat mierea sa fie cam cu un deget peste catina. Am lasat la macerat cca 20-30 zile. Cand am observat o spuma usoara si, la deschiderea borcanului, o presiune (a fasait la deschidere), am turnat alcool de 96 grade, insa doar cat sa acopere continutul. Se poate utliza si alcool de 60 grade. Am lasat asa cca 1 saptamana, dupa care am umplut borcanul cu tuica de pruna, foarte curata, facuta in casa si nu prea tare (gen tuica de Pitesti). Am inchis ermetic borcanul si l-am lasat cam 1,5 luni, dupa care am inceput consumul: cca 50-100 g / zi, seara, in anotimpul rece. Chiar nu am cunoscut raceala iarna aceasta.

Trimiteți un comentariu

Si-au exprimat parerea