7 februarie 2011

Cea mai buna impresie : Interviu pentru a obtine slujba



Unele lucruri care tin de cautarea unei slujbe s-au mai schimbat, dar modul în care va prezentati la interviu, nu. În ciuda imaginii roz de angajare, probabil ca nu veti fi angajat pâna nu aveti o întâlnire cu compania în care sa decida daca sunteti potrivit.

Acest lucru este critic, mai ales când concurati cu cineva care are aceeasi pregatire sau când calificarile pentru slujba tin mai mult de aptitudinile interpersonale si de comunicare decât de abilitatile tehnice. Iata câteva strategii care va ajuta sa va vindeti la întâlnirea cu un potential angajator.

Pregatirea pentru interviu

Probabil ca nu faceti o prezentare fara a va pregati înainte. La fel, înainte de a merge la un interviu, trebuie sa faceti niste investigatii: Faceti cercetari. Familiarizati-va cu cerintele pentru slujba, cu istoria companiei si cu bransa. Daca se poate, încercati sa aflati mai multe despre persoana care va ia interviul. Veti face o impresie mult mai buna daca v-ati facut temele.

Clarificati-va obiectivele. Înainte de a cauta o slujba, trebuie sa fiti siguri de interesele si telurile dvs. profesionale. Fiti gata sa explicati de ce doriti slujba respectiva si de ce va considerati potrivit.Trebuie sa îl convingeti pe intervievator ca sunteti ceea ce cauta.

Pregatiti întrebarile. Participati activ la interviu, punând întrebari relevante, unele bazate pe cercetarile facute.Dar întrebarile sunt doar o parte a ecuatiei. Învatati sa ascultati bine. Fiti atenti si retineti ce spune cealalta persoana. Este una din cele mai subestimate calitati pentru interviu. Daca ascultati cu atentie, angajatorii va vor spune de cele mai multe ori exact ce cauta la un angajat, astfel veti putea raspunde corespunzator.

Nu uitati “maruntisurile”. Alte lucruri ce trebuie avute în vedere când va pregatiti pentru întâlnire sunt pozitia, contactul vizual, ritmul raspunsurilor (sa nu vorbiti prea repede) si evitarea gesturilor care distrag atentia , cum ar fi balansarea piciorului sau trecerea mâinilor prin par. Aceste lucruri pot parea triviale, dar intervievatorul trebuie sa se concentreze la ce spuneti, nu la ce faceti.

În timpul interviului

Prima întâlnire cu angajatorul lasa cea mai vie impresie. Acum aveti sansa de a întoarce lucrurile în favoarea dvs. Sunt multe lucruri care nu trebuie facute la un interviu, dar iata câteva repere pentru a porni cu dreptul.


Îmbracati-va elegant

Nu subestimati puterea aspectului profesional. Este prima data când va vede intervievatorul si, fie ca va place sau nu, vestimentatia poate afecta sansele de a trece la urmatoarea runda de interviuri. Fie ca aspirati la o slujba într-o banca sau la un post în industria modei, îmbracati-va adecvat pozitiei pe care doriti sa o ocupati.

Faceti cea mai buna prima impresie.

Interviul începe când sositi la companie. În cele mai multe situatii, exista o zona de receptie unde veti astepta persoana care va conduce interviul, iar aici este locul unde cei mai multi candidati lasa garda jos. Nu uitati ca puteti fi evaluat si în antecamera la fel ca la interviu.
Fiti prietenos cu receptionerul, functionarul sau cu persoanele întâlnite înainte si dupa interviu. Un sondaj recent arata ca 91% din directori spun ca dau mare importanta opiniei asistentului administrativ în procesul de selectie pentru posturi la orice nivel. Daca sunteti nepoliticos cu receptionerul sau cu altii din companie, sansele de a obtine slujba vor fi afectate negativ.

Cum se pun întrebarile.

Trebuie sa va cunoasteti bine CV-ul si sa puteti cita exemple clare care sa verifice cele scrise. Veniti pregatit sa aparati punctele slabe din experienta profesionala. Raspundeti direct si deschis. O calitate care îi impresioneaza foarte mult pe directori este sinceritatea si integritatea, spun 32 % din executivi. Urmeaza entuziasmul si aptitudinile verbale.


Nu uitati ca interviurile sunt o strada cu doua sensuri. Asa cum intervievatorul doreste sa stie daca sunteti potrivit pentru slujba , la fel si dvs. doriti sa aflati daca slujba vi se potriveste. Aveti sansa de a afla detalii despre slujba, companie, cultura si despre directorulde angajare.



Încheierea interviului

Daca ati facut impresie buna, doriti sa încheiati într-o nota pozitiva. Daca decideti ca doriti slujba, spuneti acest lucru clar si convingator.

Spuneti multumesc.

Chiar daca aveti impresia ca lucrurile nu au mers bine, ramâneti prietenos si politicos si multumiti-i intervievatorului pentru timpul acordat.Întrebati când se va lua decizia. Fara sa dati ultimatum asupra altor oferte de slujba sau termene limita pe care le aveti, întrebati politicos când va lua decizia finala directorul de angajari în legatura cu postul pe care îl solicitati.

Scrieti o scrisoare dupa aceea. Trimiteti un bilet de multumire cât de curând dupa interviu. 76 % din angajatori considera ca este important sa se trimita un bilet de multumire în urma interviului. Scrisoarea dvs. trebuie sa exprime recunostinta pentru întâlnire, sa întareasca interesul pentru slujba si sa recapituleze punctele forte care va recomanda pentru respectivul post.


Ca majoritatea aptitudinilor, a deveni expert în interviuri necesita exercitiu. Dar cu cât va pregatiti mai mult, cu atât veti impresiona pe cei cu care va întâlniti – si cu atât vor creste sansele de a primi slujba.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Si-au exprimat parerea