7 februarie 2011

Sfaturi pentru interviul din ziua cea mare





Datorita CV-ului ati obtinut un interviu de angajare unde trebuie sa aveti o întâlnire fata în fata. A fi cât se poate de pregatit este cheia succesului în jocul interviurilor.



Cercetare

Cititi rubricile “Despre noi”, Angajare”, “Cariere”, Oamenii nostri”, “Media” sau “Noutati” de pe site-ul potentialului angajator. Biblioteca de Stat sau alte mari biblioteci va pot ajuta cu taieturi din ziare despre o anume companie, deci merita sa mergeti.



Un raport anual va poate de asemenea ajuta si îl puteti lua de la receptia companiei la care aveti interviul. Bibliotecile de Stat detin rapoartele anuale ale organizatiilor guvernamentale si ale unor companii publice. Daca mergeti printr-o firma de recrutare, consultantul dvs. va fi foarte fericit (si impresionat) sa va ajute la teme.



Repetitia

Repetarea cu un prieten sau membru al familiei este o buna metoda de a scapa de emotii. De fapt, fa-o! Da nu numai încredere si formeaza aptitudini de comunicare dar va ajuta si sa va puneti ideile în ordine. Partenerul de repetitie va poate spune daca propozitiile sunt prea lungi sau raspunsurile greu de urmarit.



Repetati de mai multe ori pâna când deveniti cursivi. O, nu va suparati pe partenerul de repetitie daca va critica. Este de partea dvs., va amintiti?



Folositi tehnica de “interviu comportamental”

Aici i se cere intervievatului sa dea un exemplu din experienta lui de munca sau de viata. Întrebarile încep astfel: “Spune-mi despre un moment în care...” sau “Da-mi un exemplu de...”. Tehnica se bazeaza pe teoria ca performanta viitoare se vede cel mai bine din performanta trecuta.



Verificarea înainte de interviu

Înainte de interviu , aflati numele si functia fiecarei persoane cu care va veti întâlni. Consultantul de recrutare trebuie sa va dea aceste informatii. Daca aveti contact direct cu compania, puteti întreba la departamentul Resurse Umane pentru o obtine aceste detalii.



Înfatisarea

Aveti mare grija la înfatisare. Hainele trebuie sa fie curate si bine calcate. Sa nu aiba pete, fire iesite si nasturi slabiti. Evitati evidentele vizuale precum cravatele tipatoare, oja curatata, machiaj excesiv, textile în fâsii, cercei mari, bijuterii care zdrangane, parfumuri intense si parul nespalat sau care intra în ochi ori trebuie mereu dat pe spate.



Sentimentul de bine

În dimineata interviului mergeti la plimbare sau faceti niste exercitii. Veti respira adânc, ceea ce ajuta la relaxare, la o tinuta mai buna si la aspectul de candidat câstigator. În drum spre interviu, mergeti drept si zâmbiti. Strainii va vor zâmbi si ei iar receptionerul de la firma va fi si el amabil.



Când veti ajunge la interviu va veti simti bine. Nu uitati ca emotiile sunt bune. Teama si entuziasmul produc emotii, deci convingeti-va ca este vorba de entuziasm.



În timpul interviului

Nu spuneti nimic negativ despre fostul patron. Nu întrerupeti pe nimeni.

Dati raspunsuri relativ scurte si la obiect. Daca se cer mai multe informatii, atunci veti fi întrebat. Evitati si raspunsurile doar cu da sau nu.



Mentineti contactul vizual. Daca sunt mai multe persoane la interviu, vorbiti cu ambele sau cu toate-indiferent de importanta lor.



Pregatiti întrebari. Ajung doua sau trei.Cele mai potrivite ar fi întrebarile despre cui veti raporta, despre echipa în care veti fi, optiuni privind cariera, proiecte la care puteti lucra. Întrebarile despre salariu si beneficii trebuie lasate pentru momentul de negociere-cel devreme în faza a doua a interviului. Punctul culminant este cel dintre oferta si acceptare.



Gânditi-va bine înainte de a accepta ceva de baut. Poate veti sta pe un scaun fara mânere si departe de masa, ramânând cu cafeaua, ceaiul sau apa în mâna pe parcursul interviului.

Zâmbiti -când e cazul, desigur.



0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Si-au exprimat parerea