20 septembrie 2010

un centru zoo in Cluj

Cotidianul Servus_Cluj prezinta azi, in exclusivitate, fotografii si povestea primului zoo-parc din Cluj si din tara. Acesta gazduieste deja peste 20 de specii de animale. „In week-end mai vin familii si bineinteles ca nu le tin la poarta. Ii las sa intre sa viziteze, sa isi faca o idee pentru ceea ce va fi pe viitor”, spune Wilhelm Dietrich, proprietarul zoo-parcului.





Situat la doar 10 kilometri de centrul Clujului, parcul de animale „Moara de vant” promite a fi o adevarata incintare pentru clujenii de orice varsta. Atractia principala a parcului o reprezinta crescatoria de cerbi lopatari, dar acesta mai cuprinde, deocamdata, peste 20 de rase de animale domestice si salbatice: maimute, ponei, pauni, caprite, iepuri, porcusori de Guineea etc.


Conceptul zoo-parcului e importat din Germania, acolo unde, spre deosebire de marile gradini zoologice, copiii pot mangaia si hrani animale libere si blande. De fapt, chiar traducerea mot-a-mot, din limba germana, e „parc de mangaiat animalele”.Copiii vor putea calari poneii, iar in acest sens proprietarii parcului pune la dispozitia lor echipamente complete.
Intrarea in zoo-parc va costa 4 lei, si in acesta suma sunt incluse semintele si boabele de porumb pe care vizitatorii le pot oferi drept hrana

Wilhelm a pornit de la ideea ca in Cluj, dar si in Romania, nu a fost construit niciun parc in care oamenii sa poata interactiona cu animalele, sa le hraneasca si sa se joace cu ele. „Imi place Clujul, e un oras cat de cat vestic. Sunt dealuri frumoase pe aici, dar nu prea sunt valorificate. Exact asta ii lipsea orasului, un zoo-parc. Mai e inca mult de lucru, dar in primavara parcul va fi deschis pentru publicul larg”, a declarat acesta. Pana atunci insa, Wilhelm nu refuza niciun copil care vrea sa se joace cu animalele.




Locatari cu blana si pene






Primul locuitor al zoo-parcului a fost iepurasul Burebista, iar numele lui, in parc a fost ridicata o placuta care ii certifica titlul de „prim locuitor”. El a fost urmat de incapatanata caprita Carla Bruni, care e intr-adevar „bruna si prea ii fug ochii”. Amandoi au casute construite special, cu placute pe usa. Au urmat fazanii, porcusorii de guineea, gaini de toate felurile si marimile, maimutica etc. Cireasa de pe tort o reprezinta cei 25 de cerbi lopatari, adusi din Germania.








Ce poti face cu bani de-o vila mica


Valoarea investitiei de pana acum este de 100.000 de euro, dar Wilhelm spune ca vor mai fi nevoie de vreo 250.000, maxim. In acest sens, el se pregateste sa acceseze fonduri europene. „Ne-am trezit prea tarziu, dar pana la primavara a fi totul gata”, spune el. Caprioarele si cerbii beneficiaza de un spatiu de mai bine de un hectar, doar al lor. Intreagul parc insumeaza 3,5 hectare si va fi marit 1,5 imediat dupa trecerea iernii.
Cum ajungi










La „Moara de Vant” se ajunge simplu, pe drumul catre Faget. De la camping mai sunt 5,5 km. Nu ajungi in Salicea, chair inainte o faci la stanga, spre lacurile Micesti. Drumul nu este cel mai bun, dar cei 2,5 km de pamant si piatra sunt compensati de peisaj. Parcul se vede in dreapta, exista un indicator (o troita) si se vad volierele.














0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Si-au exprimat parerea